Wat gebeurt er met mijn paard als ik Jin Shin Jyutsu toepas?
Wat gebeurt er in zijn lijf?
Wat voelt en ervaart hij?

Ik weet natuurlijk wat het bij mezelf teweegbrengt. En ik weet inmiddels ook dat het bij elke persoon weer iets anders doet. In dat opzicht is ieder wezen uniek. Ik kon aan mijn paard wel zien dat het hem goed deed, en dat hij er meer relaxt van werd. Maar wat er nou precies gebeurde in zijn lijf, wist ik natuurlijk niet. Ook kon ik niet duiden waarom hij het de ene keer prettig vindt, en de andere keer er snel klaar mee is.

Dus besloot ik Karina te vragen om connectie te maken met Tex tijdens het stromen. Zo kon zij voelen en vertalen wat hij ervaarde.

De eerste keer mislukte. Ik had onvoldoende voorbereid, de timing was niet goed, er was veel afleiding en Tex had last van vliegen. Daardoor bleef ik zelf extra alert. Ook omdat ik moest opletten dat hij niet op mijn tenen zou stampen.  En door mijn gebrek aan ontspanning kon Texas ook niet ontspannen. Zo werkt dat nu eenmaal. Dat was daarmee dan in ieder geval wel bewezen.

Tweede poging. Die ging beter. Texas verwachtte niet iets van mij (het was geen voer- of weidetijd) en ik had hem eerst even lekker gepoetst. Daarna stromen. Karina voelde mee op afstand. Erg bijzonder om de terugkoppeling te krijgen van wat hij zelf ervaart en hoe het stromen uiteindelijk resulteert in een diepe ontspanning en een prettig gevoel in zijn eigen lijf. En, wat mooi is, een diepere connectie met degene die hem stroomt. Voor mij was dat ook erg waardevol.

Nu vraag je je misschien af of het wel klopt. Want wie zegt dat wat Karina (op afstand in Apeldoorn) heeft gevoeld ook echt is wat Texas (in Uddel) heeft ervaren.

Dat is niet zo moeilijk, want in de terugkoppeling staan veel signalen van zichtbare en hoorbare uitingen. ‘Diep zuchten’, ‘traan in linkeroog’, ‘tong uit mond’, ‘gerommel in darmen’. Al die zichtbare en hoorbare signalen stemden overeen. Op zich waren dat allemaal signalen die erop duidden dat Texas meer ontspannen werd. Maar het is toch fijn om ook een bevestiging van te krijgen van het niet-zichtbare. Het gevoel, hoe de ontspanning zorgt voor het verdwijnen van lichamelijk ongemak. Zoals ik het zelf ook in mijn eigen lichaam ervaar wanneer ik mijzelf stroom.

Ook is het goed om te horen dat het bij dieren ook sensaties teweeg kan brengen als gegons in het hoofd of gesuis in de oren. Dat verklaart wellicht ook waarom het voor een dier de ene keer prettiger is dan de andere keer. Eigenlijk is dat net als bij mijzelf.

De foto’s spreken voor zich. Op foto 1 begin ik met stromen. Op foto 2 ben ik al even bezig. Texas is naar mij gericht, laat ontspannen zijn hals zakken en zijn oren een beetje hangen. Geweldig hoe in deze foto de ontspanning en verbinding tot uitdrukking komt. Bijzonder wat een simpele aanraking kan doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *